Od bogatih nema ni vajde niti - poreza

Bez autora
Jun 16 2013

Bogataši imaju još dve nedelje da dobrovoljno prijave svoj imetak. Rok za podnošenje informativne poreske prijave, za one čije bogatstvo prelazi 35 miliona dinara, ističe 30. juna. Tada poreznici kreću u dugo najavljivanu unakrsnu kontrolu.Do sada se javilo 966 imućnih građana Srbije, a Poreska uprava veruje da ih je najmanje 2.000. Naknadno oporezivanje, međutum, smatraju ekonomisti, ove godine budžetu neće doneti značajna sredstva.

Od bogatih nema ni vajde niti - porezaBogataši imaju još dve nedelje da dobrovoljno prijave svoj imetak.

Rok za podnošenje informativne poreske prijave, za one čije bogatstvo prelazi 35 miliona dinara, ističe 30. juna. Tada poreznici kreću u dugo najavljivanu unakrsnu kontrolu. Do sada se javilo 966 imućnih građana Srbije, a Poreska uprava veruje da ih je najmanje 2.000. Naknadno oporezivanje, međutum, smatraju ekonomisti, ove godine budžetu neće doneti značajna sredstva.

Država je deceniju unazad imala šansu da započne unakrsnu kontrolu prijavljenih prihoda i stvarnog poseda građana Srbije, ali je tek ove godine rešila to i da učini. Javni poziv da se bogataši sami prijave teče od 15. januara. Onima koje poreznici naknadno otkriju preti kazna i to u iznosu od tri odsto procenjene vrednosti imovine.

- Podneto je 966 informativnih poreskih prijava - kažu u Poreskoj upravi.

- Imajući u vidu da trenutno obrađujemo dostavljene informativne poreske prijave, u ovom trenutku ne možemo da kažemo kolika je najveća vrednost prijavljene imovine. Poreski inspektori se pripremaju da započnu kontrole građana koji poseduju imovinu veće vrednosti od 35 miliona dinara i prve efekte očekujemo do kraja godine.

Ekonomisti veruju da je pred poreznicima ozbiljan posao. Unakrsna kontrola, objašnjava Saša Ranđelović sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, podrazumeva poređenje iznosa prihoda koji je neko prijavio i iznosa za koji mu je imovina porasla u određenom periodu.

- S obzirom na to da je broj građana koji su prijavili svoju imovinu vredniju od 35 miliona dinara i dalje znatno manji od planiranog, biće neophodno da Poreska uprava sama prikupi podatke o pojedincima čija imovina ima veliku vrednost - kaže Ranđelović.

- I to prikupljanjem podataka od Katastra nepokretnosti, Elektrodistribucije, registra motornih vozila, plovnih objekata i vazduhoplova, a u slučaju postojanja osnovane sumnje, i razmenom podataka sa bankama. S obzirom na to da je za evidentiranje i procenu vrednosti ove imovine, te za poređenje prirasta njene vrednosti sa prijavljenim dohotkom potrebno znatno vreme, ne može se očekivati značajniji priliv u državni budžet po ovom osnovu u toku ove godine. Poreznici treba da intenziviraju aktivnosti u ovom domenu, jer se na taj način šalje poruka javnosti da je država odlučna da ne toleriše neplaćanje i utaju poreza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik